NOVICE

Problematika neplačevanja v avtoprevozniški dejavnosti
29.01.2016
Za revijo Transport smo delili naše izkušnje s plačilno disciplino v avtoprevozniški dejavnosti.

Kako zmanjšati plačilna tveganja v tej dejavnosti in kako poskrbeti, da bodo vaše terjatve poplačane, si lahko preberete v članku, ki je objavljen na tej povezavi.

Tudi avtoprevozniki morajo svoje naročnike preverjati s pomočjo bonitet, še zlasti, če gre za večje posle. Posebnost te dejavnosti pa je, da morajo prevozniki pogosto hitro odgovoriti na naročilo, zato možnosti za temeljitejše preverjanje svojega kupca nimajo. V takšnih primerih svetujemo, naj ukrepajo zelo hitro, če naročnik storitve ne plača v dogovorjenem roku. Če se plačilu izmika, je potrebno za izvensodno izterjavo poskrbeti že po preteku meseca dni od zapadlosti fakture, najpozneje pa v treh mesecih. Velika previdnost je potrebna tudi zaradi krajših zastaralnih rokov, ki veljajo pri storitvah za prevoz blaga.

Tudi pri ustaljenem sodelovanju je priporočljivo z bonitetami občasno preverjati poslovne partnerje ali naročiti monitoring. V veliko pomoč so tudi baze podatkov, kjer se lahko preveri, ali so pri poslovnem partnerju kakšni zaznamki, ki kažejo na potencialne težave. Pro Kolekt ima obširno bazo neplačnikov, s katero zlasti dobro pokrivamo območje Balkana.

Naše izkušnje z izterjavami na Balkanu kažejo, da so izterjave, sprožene v nekaj mesecih po zapadlosti terjatve na Hrvaškem zelo učinkovite, učinkovit instrument zavarovanja pa so zadužnice. V Bosni in Hercegovini je potrebna večja pazljivost, če pride do izterjave, jo je potrebno delati z lokalnimi izterjevalci. V Srbiji so večja tveganja pri sodelovanju s podjetji z juga države, v Črni gori pa bi celo svetovali avans. Previdnost je zagotovo potrebna v Makedoniji, v Albaniji in na Kosovem še bolj.

 

Prijava na novice:
POŠLJI